Den 43:e Sumphägerhajken – De fyra elementen – Anmäl dig inte nu!

11 januari, 2020 av Jonas Bergvall

Onsdag kväll den 20 maj startar inte den 43:e Sumphägerhajken från en hemlig plats och på lördagsmorgonen den 23 sker inte målgången på en ännu mer hemlig plats. Det kommer inte att bli en oförglömlig Kristi himmelsfärdshelg. Det kommer inte bli spännande resa genom de fyra elementen med möjlighet att uppleva många sällsamma saker, förrän nästa år.

Den 43:e Sumphägerhajken flyttas fram till nästa vår, om inte en ny pandemi slår till.

Vad är Sumphägerhajken?
Sumphägerhajken, även kallat Sumpen är en hajk som arrangerades av Barkarby-Skälby Scoutkår för första gången för 50 år sedan. Årets Sump är den 43:e. Alla Sumpar är unika och alla görs på samma sätt. Med start på onsdag kväll och mål lördag morgon i Kristi himmelsfärdshelgen längs en hemlig sträcka. I lag om fyra personer, utmanare eller ledare, tävlar ni genom att genomföra kontroller längs vägen. Poängsättningen är enkel. Det bästa laget får en poäng för en vunnen kontroll och det lag som har färst poäng vid målgång vinner.

Under Sumphägerhajken färdas man i huvudsak till fots och inom laget bär man den mat och utrustning som man behöver för att klara sig de tre dygn hajken pågår. En normal Sumphägerhajk är oftast längre än 4 mil och kortare än 5 mil. För att fler ska kunna vara med kommer vi i år erbjuda transport av nattpackning för de som önskar.

Hur går det till?
I god tid innan Sumpen börjar anmäler man sig. Helst anmäler man sig parvis tillsammans med en kompis som man vill gå med och sedan slås man ihop med ett annat par för att bilda ett lag. Det är möjligt att anmäla sig enskilt, men det blir roligast om man har en kompis.
Söndagen den 9 maj 2021 klockan 18.00 är det uppstartsmöte för Sumpen i Vårdkasen. Då bjuds det på fika och på detta möte blir lagindelningen känd och ni får ledtrådar om var och när starten sker. Ni kommer också kunna låna utrustning av kåren om ni behöver. Under dagarna innan starten förbereder ni er som lag. Ni bestämmer vilken mat ni ska ha med, inhandlar den och fördelar den och gemensam utrustning mellan er.

Någon gång under kvällen onsdagen den 12 maj 2021 går starten från den plats ni listat ut på informationsträffen. Sedan börjar äventyret. Den sista sträcken sker under natten och morgontimmarna mellan fredagen den 14 och lördagen den 15 maj. Då kommer ni ha en mycket speciell sinnesstämning, en blandning av lycka, trötthet och den känsla som bara en avklarad utmaning kan ge.
Söndagen den 16 maj klockan 18.00 är det avslutningsmöte. Då bjuds det på glass och då får ni veta vem som vunnit, vilka som lyckats bäst och vilka som imponerat på olika sätt. Man kan vinna sumpen genom att få lägst poäng. De som har haft roligast, ätit bäst mat, överträffat sina egna förväntningar och tagit sig i mål är alla vinnare.

Är Sumpen någonting för mig?
Ja. Om du är utmanarscout eller ledare kommer du att klara att gå Sumpen. Du kommer inte att kunna göra det utan ansträngning, och det är en del av poängen. Tillsammans i laget övervinner ni utmaningar, delar på bördorna och upptäcker nya talanger som ni inte visste att ni hade.

Behöver jag någon särskild utrustning?
Ja. Ni kommer att gå långt, så bra kängor eller skor behövs. En hygglig ryggsäck och bra regnkläder kommer göra Sumpen mer njutbar. Om det finns någonting som du tror att du saknar så får du gärna höra av dig till Sumpkommittén. Att du saknar något i utrustningsväg ska inte vara ett hinder för att vara med. Det mesta kan lånas eller fixas. I Sumpen hjälps man åt.

Kostar det någonting?
Ja. Ingenting i livet är gratis. Det kommer kosta 500kr och du behöver räkna med att även kommer kosta för ditt lag att köpa mat och det kan även bli kostnader för resa med kollektivtrafik till starten och från målet. Sumpen är ett lågprisarrangemang. När du gått sumpen kommer du ha levt ett rikare liv.

Välkommen att gå Sumphägerhajken och ta del av en 50-årig kårtradition!

Anmäl dig här sedan!

Sumpkommittén