20180923_110144

Hajk i Lettland 2019

Upptäck den förbjudna kusten

För kårens utmanare, funktionärer och ledare

Sträcka: Lūžņa till Mazirbe i Lettland ca 30 km
Start: Fredagen den 3 maj 2019 kl 20.30 i Nynäshamn
Slut: Måndagen den 6 maj 2019 kl 07.00 i Nynäshamn

Så här går det till: Vi åker färja från Nynäshamn till Ventspils i Lettland. Vi kommer fram klockan 8.00 och börjar med att proviantera på den lokala marknaden vid hamnen och om det behövs i en lokal matbutik. Vi åker sedan bil till Lūžņa där vi äter brunch. Bilarna parkeras vid nattplatsen vid Jaunciems. Vi hajkar med dagpackning (matsäck, vatten och kläder) genom skogen och längs stranden. På vägen passerar vi övergivna hus sedan sovjetockupationen, fiskebyn Miķeļtornis med fyrtorn och kyrka samt några övergivna bunkrar från kalla kriget. Vi slår läger vid strandbrynet vid Jaunciems där en å rinner ut i havet.

På söndagen äter vi frukost, bryter vi lägret och flyttar bilarna till Mazirbe. Sedan går vi till Mazirbe. Beroende på hur mycket tid vi har att tillgå när vi når Mazirbe så ägnar vi resterande tid med att med bil ta oss till några lokala sevärdheter som Kolka-näset, Kolka by och radioteleskopet Irbene med tillhörande sovjetisk spökstad. Vi återvänder sedan till Ventspils där vi äter middag. Vi tar sedan färjan tillbaka till Nynäshamn. Vi är åter i Nynäshamn ca klockan 07.00.

Om området: Under Sovjetunionens ockupation av de baltiska staterna var kustremsan mot Östersjön ett avspärrat militärområde. Endast de som redan bodde och verkade i de få fiskebyar som fanns längs kusten fick tillträde bland civila. Efter Sovjetunionens upplösning lämnades de militära installationerna, däribland den enorma radioantennen vid Irbene och bostäderna för de ca 2000 verksamma där. Området från Sikrags till Kolka är idag nationalpark med begränsade möjligheter för bosättning. Vi får därför skogen och stranden till stora delar till oss själva. Området är också hem för den sista spillra av den ursprungliga Livländska folkgruppen som tidigare dominerade stora delar av Lettland och södra Estland.

Villkor: För att kunna genomföra hajken behöver ha tillgång till minst två bilar. Alla som deltager måste ha med ett giltigt pass och EU-kort i händelse av akutsjukvård. Beställ från Försäkringskassan här: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/bestall_eu-kort#/

Kostnad: 1500 kr plus mat. Vi ska försöka få bidrag från kåren och distriktet. Om så sker sjunker kostnaden.

Anmäl dig innan 1 april 2019.

Anmälningsformuläret har nu stängt.