Powwow 2015

Powwow packlista

Lägerbrev 1

Läs Lägerbrev 1 som pdf

Året är 1789 och och i den Spanska kolonien Louisiana samlas Wea-indianerna för att att möta general Andrew Jackson och hans mannar för att röka fredspipa och skriva under ett fredsavtal. Givetvis betyder det också en veckas festande, gudadyrkande, dansande, hantverkande m.m. Den här typen av sammankomster av nordamerikanska indianer kommer i framtiden att kallas för just Powwow.

LÄGRET Barkarby-Skälby scoutkår har nu under de senaste åren vuxit ganska mycket och vi har många nya bäver- och spårarscouter. I år tänker vi därför passa på att ha ett eget läger där bara vår kår är med, till skillnad från de två senaste åren då vi åkt på stora läger med många andra kårer. Vi kommer att åka till Vässarö, scouternas aldeles egna ö i norra Stockholms skärgård. Vässarö drivs av ideelt arbetande funktionärer och där finns mycket roligt program och en väl fungerande lägerorganisation. Titta gärna på Vässarös hemsida

LÄGERTID Lägertiden för bäver- och spårarscouter är onsdag 22 juli – lördag 25 juli och för övriga scouter gäller lördag 18 juli – lördag 25 juli.

KOSTNAD Lägeravgiften för upptäckar-, äventyrar- och utmanarscouter är 2000 kr och för bäver- och spårarscouter kostar det 900 kr. Om man som förälder till ett yngre barn vill följa med på lägret är detta förmodligen möjligt och då gäller samma pris som för scouterna.

ANMÄLAN Anmälan till lägret görs senast den 20/3.
Anmälningsavgiften är 200 kr och sätts in på kårens plusgirokonto 642585-4. När denna avgift är betald är anmälan bindande och anmälningsavgiften återbetalas inte. När resterande belopp ska vara inbetalt återkommer vi till. Även ledare och funktionärer anmäler sig på samma sätt.

MER INFO Senare under våren kommer vi att komma med mer information om tider, transport, packlistor m.m. Men undrar ni något så fråga era ledare.

Lägerbrev 2

Läs lägerbrev 2 som pdf

Terminen närmar sig sitt slut och nu efter kåravslutningen på torsdag (den 4:e juni) så får vi klara oss utan scouter fram till lägret som drar igång lördagen den 18:e juli. Här kommer lite mer information om lägret. Exakta tider och packlista till lägret kommer vi att skicka ut under sommaren med lägerbrev III veckan efter midsommar

TRANSPORT Vi kommer att starta lägret vid båten till Vässarö på lördagen respektive onsdagen lite innan båten avgår. Exakta tider kommer i lägerbrev III. Båthamnen ligger på Singö och dit tar det ca 2.5h att åka bil. Vi räknar med att de flesta kommer att åka dit med sina föräldrar eller samåka med någon annan. OM det skulle visa sig vara omöjligt att få med alla i bilar kommer någon ledare att ta med de som vill på SL-bussen från KTH till Ellan. Samma sak gäller för hemfärden.

Här finns en bra länk för att hitta till bryggan på Singö: vassaro.se/om-vassaro/resvag

SLUTBETALNING Vi kommer snart att behöva skicka in vår definitiva deltagarlista till Vässarö och därför är det nu dags att betala in resterande belopp på kårens plusgirokonto 642585-4.

Halv vecka betalar in återstående 700 kr
Hel vecka betalar in återstående 1800 kr

Har du inte betalat in de första 200 kr i samband med att du anmält dig så betalar du givetvis in den hela summan (900 respektive2000 kr).

Sista inbetalningsdag är 10:e juni.

HÄLSODEKLARATION Hälsodeklarationen för årets läger fylls i på vår hemsida under lägersidan, använd länken nedan. Informationen kommer bara att sparas under lägret och därefter kommer den att tas bort. Formuläret skall vara ifyllt senast den 10:e juni och i formuläret skall även tröjstorlek anges eftersom vi kommer att beställa lägertröjor.

Fästingar Ja, det finns fästingar på Vässarö liksom på många andra ställen i Stockholmsområdet. Vet man med sig att man är ute mycket kan det vara en bra idé att vaccinera sig mot TBE.

Fickpengar Det finns en lägerkiosk på Vässarö och det kan vara kul att ta med fickpengar för att köpa någon glass eller godis. Vi har dock haft problem på tidigare läger med barn som har köpt alldeles för mycket godis och mått illa så vi vill begränsa fickpengarna till 20kr/dag. Dock finns det lite andra souvenirer/kläder att köpa vilket ni kan se en del priser på på Vässarös hemsida vassaro.scout.se
Till detta går det bra att ta med lite extra pengar om man vill

Mobiltelefoner I princip alla har ju mobiltelefoner i dag och många använder dem till att t.ex. fotografera. Vi tillåter mobiltelefoner på lägret, men vill att de inte används till annat än möjligtvis fotografering under våra aktiviteter. Det kommer att finnas begränsad möjlighet att ladda och vi tar inget ansvar för några telefoner.

Vill man ringa hem kan det vara bra att tänka på att inte säga till de mindre scouterna att ringa en viss tid eftersom det kanske inte kommer att finnas möjlighet till det just då om vi är på någon aktivitet, vilket vi även kommer att ha vissa kvällar.

Om någon ringer hem och är ledsen är det väldigt viktigt att vi ledare får reda på det så att vi kan hjälpa till på en gång, och man kan givetvis inte bestämma att man kommer och hämtar någon utan att först prata med någon ledare.

Besöka lägret Det kommer att gå att besöka lägret om man vill men eftersom det inte går några reguljära turer till Vässarö kommer vi att informera om tider för ett sådant besök i lägerbrev III. Kostnaden för båtresan för andra än deltagare är 100kr/vuxen och 50kt/barn

TEMAT Under lägret kommer temat att vara indianer och vilda västern. Vi kommer att ha en temadag under lägret och då vore det kul om alla var utklädda till indianer eller cowboys, så vill ni pyssla med något under sommaren så ordna och ta med bra utklädningskläder.

Pilbågar och pistoler är ok att ta med men vi vill INTE att ni tar med knallpulver eller pilar som är vassa eller som man kan göra sig illa på.

 

Lägerbrev 3

Läs lägerbrev 3 som pdf

Äntligen är sommaren här och nu är det bara drygt 2 veckor kvar till lägret på Vässarö. Här kommer nu lite sista information inför lägret.

TRANSPORT Vår båt från Singö till Vässarö går kl. 10:30 från Strömsviken på lördagen den 18:e juli för de som åker hela veckan och onsdagen kl. 10:30 för de som åker halva veckan. Alla åker hem samma tid och vi beräknas då vara tillbaka vid Strömsviken kl. 13:30 på lördagen den 25 juli.

Om vi kan få med alla som skall till och från lägret genom att samåka i bilar så vore det bra, annars finns också en möjlighet att åka kommunalt och då samlas vi kl. 06:00 på lördag respektive 07:00 onsdag morgon vid Barkarby station. Prata med era avdelningsledare om ni inte kan ordna skjuts själva, vi kommer INTE att stå vid Barkarby station på morgonen om vi inte hör något ifrån er.

Här finns en bra länk för att hitta till bryggan på Singö: vassaro.se/om-vassaro/resvag

HJÄLP MED AVLASTNING När vi kommer hem till Barkarby på lördagen den 25, ca kl. 17:00 så behöver vi lite hjälp av 5-6 föräldrar att lasta av vår lastbil med allt lägermatrial. Detta kommer att ske ca 17:00 vi Vårdkasen och ta max 1h. Har ni möjlighet så vore det väldigt bra, maila oss så vi vet vilka vi skall hålla kontakt med om detta under hemfärden.

LÄGERTRÖJAN Som ni vet kommer man att få en lägertröja, och ni har fått välja i hälsodeklarationen om ni vill ha stl XS, S, M, L eller XL. Vi har fått in de flesta storlekar, men tror att ni eventuellt kanske har valt lite för stora storlekar. XS = ca 158 cm.

Om ni skulle vilja byta från S till t.ex. XS så maila oss också och säg det så går det fortfarande att ändra. Det kanske också går att byta till stl 140cm så skriv det om ni helst vill ha det så får ni XS om det inte går.

HÄLSODEKLARATION Har ni inte fyllt i hälsodeklarationen så gör det snarast.

Fickpengar Det finns en lägerkiosk på Vässarö och det kan vara kul att ta med fickpengar för att köpa någon glass eller godis. Vi har dock haft problem på tidigare läger med barn som har köpt alldeles för mycket godis och mått illa så vi vill begränsa fickpengarna till 20kr/dag. Dock finns det lite andra souvenirer/kläder att köpa vilket ni kan se en del priser på på Vässarös hemsida http://vassaro.se. Till detta går det bra att ta med lite extra pengar om man vill.

Mobiltelefoner I princip alla har ju mobiltelefoner i dag och många använder dem till att t.ex. fotografera. Vi tillåter mobiltelefoner på lägret, men vill att de inte används till annat än möjligtvis fotografering under våra aktiviteter. Det kommer att finnas begränsad möjlighet att ladda och vi tar inget ansvar för några telefoner.

Vill man ringa hem kan det vara bra att tänka på att inte säga till de mindre scouterna att ringa en viss tid eftersom det kanske inte kommer att finnas möjlighet till det just då om vi är på någon aktivitet, vilket vi även kommer att ha vissa kvällar.

Tänk på att barnen ofta får mer hemlängtan av att ringa hem, och inte mindre som man skulle kunna tro.

Om någon ringer hem och är ledsen är det väldigt viktigt att vi ledare får reda på det så att vi kan hjälpa till på en gång, och man kan givetvis inte bestämma att man kommer och hämtar någon utan att först prata med någon ledare.

Besöka lägret Det kommer att gå att besöka lägret om man vill men eftersom det inte går några reguljära turer till Vässarö.

Om ni vill komma och besöka oss på lägret så kontakta era avdelningsledare som skall med på lägret. Kostnaden för båtresan för andra än deltagare är 100kr/vuxen och 50kt/barn

KONTAKT Vill man skicka vykort eller brev till lägret kan man göra det på följande adress:

Scoutens Namn – Barkarby-Skälby
Vässarölägret
742 96 Gräsö

Kontaktpersoner under lägret och resan

Bävrar:
Jessica Roos 0702-44 52 44
Kajsa Nyberg 0707-22 24 45

Spårare:
Andreas Imner 0706-06 34 37
Alexander Jones 0702-22 36 86

Upptäckare:
Thomas Petterson 0733-98 47 79
Lotten Jungmar 0704-15 49 65

Äventyrare:
Jan Lindblad 0702-85 57 28

TEMAT Under lägret kommer temat att vara indianer och vilda västern. Vi kommer att ha en temadag under lägret och då vore det kul om alla var utklädda till indianer eller cowboys, så vill ni pyssla med något under sommaren så ordna och ta med bra utklädningskläder.

Pilbågar och pistoler är ok att ta med men vi vill INTE att ni tar med knallpulver eller pilar som är vassa eller som man kan göra sig illa på.

PACKLISTA Se separat packlista på länken högst upp på sidan.

 

Lägerbilder

Nedan visas bilder från lägret Powwow 2015 på Vässarö. Har du egna bilder som du vill dela med dig av skicka dem gärna till lako@bask-scoutkar.se eller till dina ledare så ser vi till att de kommer upp här. Är det någon bild på dig som du inte vill ska synas här är det bara att säga till så tar vi bort dem.

Lördag 18/7

Första lasset scouter, ledare, ryggsäckar och lägermateriel är lastat på Måsen.

Och på en regnig brygga i Strömsviken står föräldrarna och vinkar av.

”Och var är målet för resan i sommar? Vässarö, Vässarö, Vässarö!”

Avlastning i Djuphamn och omlastning av lägermateriel till traktorsläp.

Framme på lägerängen, efter att ha burit personlig packning, är det dags att sätta upp tält. Scouterna arbetar medan ledarna bara står och pratar?

Cowboybyn med kökstältet i bakgrunden.

Nybyggarna flyttar in.

Upptäckarna hjälper till att surra diskställ och annat.

Vi klyver stockar att använda som sittbänkar. Det enda som behövs är yxa, slägga och torra grankilar.

Diskstället är klart och köket börjar ta form.

Söndag 19/7

Upptäckarna seglar optimistjolle i Fladan.

 

På kvällen fick vi glass ute i skogen. Vissa åt den där,

och andra trängdes i ledarstolarna tillbaka i lägerbyn.

Måndag 20/7

Trapperspår för upptäckarna.

Apbron

Vargungarna tittar på vargstocken

Trapperspåret avslutas med linbana

Det är tur att man har ledare som kan dra en på cykelkärran när man blir trött.

Vi har hittat en ny kompis

På eftermiddagen blev det flottbygge för upptäckarna. Till flotten behövdes tunnor, slanor och en massa rep att surra med.

Flotten flyter!

Ledarna var också tvungna att bygga en flotte, även kallad FLotten, så att Lotten kunde åka och och hålla koll på alla busiga scouter.

Alla stannade inte kvar på flotten, tur att det var nära land.

Vi hittar fler kompisar.

På kvällen eldade vi.

Tisdag 21/7

Härlig morgon, perfekt för morgondopp. Alla upptäckare badade och gjorde sig förtjänta av en sovmorgon dagen därpå.

På väg till aktivitet ser vi en annorlunda flagglina på Tunet, kan det vara Fladan som busat?

Vargungar ute i vildmarken på Vildmarksspåret.

Surra något så att ni når kartan uppe i träden.

Här ska vi bygga något så att vi kan lyfta upp en sten ur vattnet.

Kan man kliva i och lyfta upp den?

Vi övar bågskytte på eftermiddagen.

Rekar lägerbålsplats och tittar på utsikten.

Marshmallows vid eldplatsen i lägerbyn.

Onsdag 22/7

Idag anländer spårarna och bävrarna.

Upptäckare och äventyrare springer hinderbana

För att göra det lite svårare springer vi andra varvet med en vattenfylld kåsa.

När man är klar kan man vila sig på första hindret.

På kvällen har vi en lägereld och sjunger med spårarna och bävrarna. Här demonstrerar upptäckare och äventyrare en sång.

Torsdag 23/7

Temadag där indianer och cowboys ska lära känna varandra bättre så att de äntligen kan sluta fred.

Indianhövdingen poserar bland indiantälten

Matpaus

På kvällen gick upptäckarna ner till vattnet för att fiska och ta det lite lugnt.

”Den som plockar upp femman som ligger på botten med munnen får en extra marshmallow senare.”

Så här blöt blir man då.

Fredag 24/7

Fredagen bjuder på vackert väder. Bredvid flaggstången står hövdingens stav och vår totempåle.

Upptäckarna poserar vid totempålen innan det bär iväg mot ytterligare ett flottbygge.

Nykonstruktion av ”Gamla Bettan”.

”FLotten” blev också återskapad.

Gamla Bettan flöt även denna gång.

Några passar på att bada.

Flotten håller på att sjunka (om man överdriver lite) när en tunna lossnar.

När man kastat i ledaren kan hon ta en bild på flotten från vattnet.

Till slut är det dags att ta upp flotten.

På vägen tillbaka passar vi på att klättra lite.

Sista kvällen på lägret bjuds vi på välsmakande skräpmat.

Nu är det dags för avslutningen när vi gräver ned stridsyxan och sluter fred mellan cowboys och indianer.

”Låt oss röka fredspipa för att fira freden, men bara ett bloss, det är farliga grejer det här.”

Alla scouter har förberett framträdanden. Vi får höra sång om små indianer,

se charader på scoutlagen,

mer sång om pingviner,

se när indianhövdingen dansar,

och till sist en sketch om hur man fångar rosa elefanter.

Efter en sådan här dag kan man bli trött. Då passar äventyrarna på att visa vem som egentligen bestämmer.

Lördag 25/7

Uppställning sista dagen på lägret.

Tälten rivs snabbt och att materiel lastas på traktorvagnen.

Hej då tälten, vi stannar kvar och städar lägerplatsen.

Det sista som rivs är flaggstången.

”Hem vi far igen, med hjärtat fyllt av minnen…”

Trötta scouter väntar på båten i Djuphamn.

Hej då Vässarö! Hoppas att vi ses snart igen!

Allt lägermateriel packat i lastbilen, och det finns en hel del plats kvar. Nästa år hoppas vi att vi blir ännu fler på läger.