Att vara ledare
Vara ledare och funktionär i kåren
Detta brev skickades till kårens styrelse 1964 när kåren endast var ett knappt år gammalt. Många blir motvilligt ledare i vår verksamhet. Många är rädda att det ska innebära hårt arbete, stort ansvar, försakad fritid och exponering mot kyla, mörker och dåligt väder. De har rätt. Men att vara ledare och funktionär i en scoutkår innebär också glädje och gemenskap, att tillbringa tid med egna och andras barn, närhet till naturen, äventyr och att då och då få uppleva sällsamma och sällsynta ögonblick av lycka, skönhet och storslagenhet i det stora och det lilla. Det är väl värt mödan. Dessutom är det fantastiskt roligt att vara ledare och funktionär!
Kårens ledare och funktionärer bär upp kårens verksamhet och är den yttersta garanten för att scouting i Barkarby-Skälby är en realitet för vuxna och barn. Som förälder till ett barn i de tidiga scoutåren kommer du kanske få frågan om du kan tänka dig att ställa upp som ledare. Om du väljer att ställa upp så blir även du del i en gemenskap. Det du saknar av erfarenhet eller kunskap kan kompenseras med utbildning. Det finns god utbildning och ett flertal kurser som scoutrörelsen arrangerar varje år. Det är dock så att även vi som är ledare lär oss genom att göra, vilket är kärnan i scoutmetoden, så du kommer att bli skickligare och bättre ju mer du deltager.
Trygga Möten – Utbildning för ledare & funktionärer samt utdrag ur belastningsregistret (Obligatorisk)
Scouterna arbetar ständigt för att vår verksamhet ska bli tryggare och säkrare. På Scouternas stämma Demokratijamboree 2012, beslutades att alla ledare ska gå ledarutbildningen Trygga Möten. Scouterna vill att det inte ska finnas några övergrepp i samhället. Genom arbetet med Trygga Möten rustar Scouterna ledare för att våga agera om något händer. Vi vill att det överallt ska finnas trygga möten för unga, alltså möten som är helt fria från övergrepp i alla former.
Barkarby-Skälby scoutkår begär in registerutdrag för samtliga ledare och funktionärer som är i regelbunden kontakt med barn. Kåren begär också in utdrag från föräldrar som annars inte innehar ledaruppdrag men som ska delta som funktionärer på sommarläger i kontakt med barn.
Kontroll av registerutdrag innebär en möjlighet att skapa ytterligare trygghet för barn och ungdomar inom Scouterna. Det blir ett komplement till den obligatoriska Trygga Möten-utbildningen och andra insatser som redan idag görs på nationell och lokal nivå.
Ledarutbildningar – ett sätt utvecklas som person och som ledare
Scouterna jobbar aktivt med att utbilda våra medlemmar, båda unga och vuxna. Utbildning är ett sätt att utmana och utveckla våra medlemmar, samtidigt som det är en kvalitetssäkring för vår verksamhet.
I Scouterna får alla växa, både barn och vuxna. Barn och unga växer av utmaningar i verksamheten på veckomöten, hajker, läger och aktiviteter. Att leda den här verksamheten är i sig utvecklande och utmanande. Men, för att erbjuda ytterligare möjligheter för ledare i Scouterna finns scoututbildningar med fokus på ledarskap och personlig utveckling.
Scouternas ledarutbildningar drivs av Scouternas folkhögskola
Aktuella kurser och utbildningar som du kan gå kan du läsa om på Stockholmsregionens utbildningssida
Du kan prata med kåren om det finns möjlighet att få hela eller delar av en scoutledarutbildning betald.
- Anpassat ledarskap: Gå webbkursen Anpassat ledarskap för att få mer förståelse samt få bra tips över hur ni bemöter barn och unga med NPF. Läs mer
Scoutdräkten
Scoutskjorta & kårhalsduk
Varje ledare får en scoutskjorta per 5 år. Utlägg för skjorta redovisas till kassör. Scoutkläder köps genom webshop på scouternas hemsida. Kårhalsduk får ni av avdelningsansvarig när ni börjar som ledare.
Scoutdräkten (information & beställning)
Närvaroregistrering (ApN)
Kåren registrerar närvaro i Järfälla Kommuns system. För varje möte kan avdelningen få ut 70 kr. Utse en huvudansvarig som lägger upp scouternas närvaro men här är det lämpligt om flera, eller alla, ledare kan göra detta.
- Webbadress för registreringen: https://aktivitetskort.se/
- Mobilanpassad hemsida: https://aktivitetskort.se/m
Där hittar du även manual.
Scoutnet
Detta är scouternas medlemsregister och vi använder denna för vår kår istället för att ha egna listor på kårens medlemmar. Ansökan om medlemskap i kåren görs med formuläret på vår hemsida som då automatiskt kommer in i detta system.
Man kan även som ledare hantera scouterna och lägga in dem i patruller under avdelningen. Ni kan även registrera vilka märken som medlemmen tilldelats, samt se medlemmens betalningsstatus.
I Scoutnet finns även kontaktuppgifter till medlemmen samt anhöriga. Påmin gärna scouter och föräldrar att med jämna mellanrum se över sina scoutnetprofiler, så alla uppgifter stämmer.
Valborg
Valborg vid Skälby gård är ett återkommande event som arrangeras av Barkarby-Skälby scoutkår. Intäkterna ifrån all försäljning under Valborg, går rakt in i vår scoutverksamhet. Valborgsplaneringen sköts övergripande av Valborgskommittén.
Scoutmetoden
Scoutmetoden är en metod för personlig och social utveckling där vi lär genom att göra i den lilla gruppen, patrullen. Varje scout får möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Våra aktiviteter är utmanande, roliga och spännande.
Scoutmetoden är den metod som all verksamhet i Scouterna bygger på. Metoden är en helhet, där alla bitar behövs. Vi visar den som ett pussel, där ingen del är viktigare än någon annan. Tillsammans skapar de scouting.
PÅ SCOUTERNAS WEBBPLATS KAN DU LÄSA OM SCOUTMETODENS SJU OLIKA DELAR
Scouternas aktivitetsbank
Här finns kreativa övningar och lekar för dig som ska skapa aktiviteter för barn och unga. Materialet är framtaget för scouter, men mycket innehållet passar lika bra för annan typ av verksamhet, som till exempel fritidsverksamhet, i skola eller i ett idrottslag.
HITTA AKTIVITETER I AKTIVITETSBANKEN
Materialvård gemensam utrustning
Kårens avdelningsgemensamma utrustning behöver vårdas och ses över minst en gång per år. Finns inget värre än att komma ut på läger/hajk platsen och upptäcka att det fattas saker eller att utrustningen är trasig.
Alla avdelningar har blivit tilldelade egna ansvarsområden för materialvård. Avdelningen bestämmer själva när under terminen som materialvården utförs.